Sredinom mjeseca moguć je prvi konkretan zimski udar

Objavljeno: 08. studenoga 2021. u 09:50h

Polako odmiče i posljednja trećina klimatološke jeseni. Za samo 20-ak dana ući ćemo u klimatološku zimu koja će potrajati do prvog dana ožujka, a samim time na modelima počinjemo uočavati sve više zimskih scenarija.


Prema većini najaktualnijih modela, već idućeg vikenda moguće je stvaranje “blok” situacije na Atlantiku i/ili na dijelu Skandinavije, što bi moglo omogućiti prodor osjetno hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe. Pritom je moguće i stvaranje sredozemne ciklone, međutim tu će se prognoze vjerojatno značajno razlikovati i unutar 3 dana prije njezinog očekivanog razvoja.

Zahladnjenje predviđa većina modela, a u našim krajevima glavna karakteristika promjene vremena ponovno bi mogla biti bura, dok će se glavnina oborina zadržavati jugozapadnije u Sredozemlju gdje može biti i ekstremnijih oborinskih događaja. Dinaridi, naročito njihov južni dio mogli bi dobiti prvi konkretniji snijeg.

Sinoptička situacija za 7 dana – razvoj “blok” situacije i prodor hladnijeg zraka u središnju Europu (WRF, Istramet)

 

I GFS ensembli (objedinjeni scenariji GFS modela) također vide postupan ulazak u period hladnijeg vremena uz prosječne temperature zraka, iako je povremeno moguće i njihovo značajnije odstupanje u negativnom smjeru.

Konkretno, prema trenutnim modelima naše područje očekuje scenarij sasvim je primjeren dobu godine, a “računicu” mogu pokvariti iznenađenja u vidu značajnijeg premještana glavnine ciklonalne aktivnosti.  (P.R./IM).

Početkom idućeg tjedna ulazimo u period primjerenih temperatura zraka dobu godine (GFS ensemble, wetterzentrale)

Povezane vijesti