SO2 oblak u nastavku tjedna širit će se Europom, donosimo animaciju

Objavljeno: 17. listopada 2021. u 12:31h

Vulkan Cumbre Vieja na kanarskom otoku La Palma ne pokazuje znakove smirivanja. I danas traje erupcija uz nove količine lave, prašine, ali i SO2 plina kojim se zagađuje atmosfera.


Riječ je o prirodnoj pojavi, međutim to ne znači da ne može biti štetnog utjecaja na okoliš. Kao što smo nedavno i pisali na portalu, SO2 plin jedan je od glavnih uzročnika pojave kiselih kiša i devastacija šuma, naročito crnogorice.

Erupcija vulkana uživo:

Uporno i dugotrajno sjeveroistočno visinsko strujanje dosad je Europi išlo u prilog po pitanju značajnijeg zagađenja SO2 plinom. U idućim danima to će se promijeniti, pošto ulazimo u period dominantnog jugozapadnog strujanja.

Na priloženoj animaciji možete pratiti kretanje koncentracije SO2 u atmosferi idućih dana što nam je omogućila služba za nadzor atmosfere Copernicusa.

Već sutra povećana koncentracija SO2 iz Španjolske proširit će se do Francuske i juga Engleske, a tijekom utorka već će biti iznad cijele Njemačke. U srijedu u sklopu jakog jugozapadnog strujanja povećana koncentracija prema prognozi bilježit će se i u Poljskoj, Mađarskoj te na sjeveru Srbije.

Iznad naših krajeva ne bi trebalo biti značajnijeg porasta koncentracije SO2, no tek ćemo vidjeti u kojoj mjeri će se ove prognoze ostvariti! (P.R./IM).

Povezane vijesti