Snježna olujna na Elbrusu iznenadila penjače, ima poginulih

Objavljeno: 24. rujna 2021. u 12:58h

Petero penjača poginulo je na Elbrusu, najvišoj planini u Europi, nakon što se vrijeme iznenada promijenilo i pretvorilo u ledenu snježnu oluju, potvrdili su u petak dužnosnici, prenosi Index.


Elbrus, na sjevernom Kavkazu u Rusiji, s 5642 metra, najviša je planina u Europi.

Ostalih 14 članova komercijalne ekspedicije spašeno je s vršnih dijelova Elbrusa po olujnom vjetru i velikim snježnim oborinama, s temperaturom od minus 20 stupnjeva Celzija, priopćila je regionalna služba za izvanredna stanja.

Skupina ruskih penjača uputila je poziv za pomoć u četvrtak nešto iza 17 sati. Od 14 spašenih njih 11 je prevezeno u bolnicu.

Gorski spasioci su 14 penjača spustili u dolinu Azau. Spašavanje je izvedeno “u najtežim mogućim uvjetima”, objavila je gorska služba spašavanja. Nesreća se dogodila na nešto više od 5000 metara nadmorske visine.

Što se dogodilo?

Pod samim vrhom jedna se planinarka počela osjećati vrlo loše, vodič ju je okrenuo nazad, no umrla je na njegovim rukama.

Jedan član skupine je potom slomio nogu, pa ga se nosilo niz planinu te je izgubljeno puno vremena, rekao je Denis Alimov, organizator pohoda na Elbrus.

“Vrijeme se katastrofalno pogoršalo, odlučili su se razdvojiti u tri grupe, na brže i sporije članove”, objasnio je Alimov za agenciju TASS, dodavši da se potom na silasku nasmrt smrzlo još dvoje ljudi, a dvije su osobe izgubile svijest i također umrle.

“No odluka da se razdvoje bila je dobra, inače je moglo biti još više žrtava”, kazao je. (Index).

Povezane vijesti