Snijeg zabijelio Učku i Ćićariju, glavnina pogoršanja stiže u petak navečer

Objavljeno: 12. prosinca 2019. u 22:58h

Četvrtak je obilježilo pravo zimsko vrijeme kojeg su se mnogi i zaželjeli. Na Učki i Ćićariji palo je malo snijega, a pahulje su u zaleđu Rijeke zalepršale sve do 300 metara nadmorske visine.


Glavnina promjene vremena ipak tek stiže u drugom dijelu petka. Zbog djelovanja iznimno duboke ciklone u čijem će se središtu tlak zraka sniziti na za naše podneblje iznimno niskih 978 hPa, diljem Jadrana očekuju nas turbulentne meteorološke prilike, o čemu smo detaljno pisali još u srijedu.

Povodom pogoršanja vremena, DHMZ je izdao nekoliko oštrih narančastih upozorenja za Istru i Kvarner. Prvo upozorenje odnosi se na oborine. Naime, u kratkom vremenskom roku može pasti od 50 do 80 mm kiše.

Najjači udari vjetra na moru mogu dostizati čak 110 km/h. U prvom dijelu dana to će biti jako jugo, a navečer sjeverozapadnjak i bura. Narančasto upozorenje zbog sličnih vremenskih neprilika izdano je za cijeli Jadran izuzev dubrovačke regije gdje je na snazi žuti stupanj.

Zbog snijega za Gorski kotar izdano je žuto upozorenje, stoga ako kreće na put ne zaboravite zimsku opremu. Očekivana visina snježnog pokrivača iznosi 5-10 cm, ali lokalno su moguće i obilnije količine. Mjestimice može biti i poledice.

Vrijeme će se smiriti već u subotu, stoga će subota biti najpovoljniji dan u nizu, dok od nedjelje očekujemo naglo zatopljenje uz porast naoblake i mjestimičnu kišu. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti