SNAŽAN TOPLINSKI VAL pogodit će područje od Španjolske do Skandinavije

Objavljeno: 21. lipnja 2019. u 11:22h

Posljednja trećina lipnja, prvog mjeseca klimatološkog ljeta u dijelove Europe donosi paklene vrućine uz temperature zraka lokalno iznad 40 °C.


Toplinski val započet će već u ponedjeljak kada će zahvaljujući cikloni zapadnije na Atlantiku doći do prodora toplog afričkog zraka u Španjolsku i južnu Francusku. Portugal će imati dašak svježijeg oceanskog zraka, stoga Portugalci mogu očekivati nešto niže temperature zraka.

U nastavku tjedna toplinski val će se intenzivirati, naročito u južnoj i središnjoj Francuskoj gdje će temperature zraka na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) porasti i do 28 °C, što je oko 16 °C iznad prosjeka za doba godine!

I pri tlu će biti ekstremno vruće. Prema predviđanjima modela, na 2 m visine vrijednosti će u dijelovima Španjolske i Francuske u srijedu porasti do 40 °C, a krajem tjedna moguće da bude još 2-3 °C toplije.

Toplinski val do Skandinavije

Krajem tjedna toplinski val mogao bi stići sve do južne Skandinavije gdje bi na širem području odstupanje temperature od prosjeka moglo biti više od 18 °C uz prave ljetne “mediteranske vrućine”. Na 2 m visine temperature bi mogle porasti iznad 30 °C.

Ogroman ekstrem zahvatit će velik dio Europe, što se dobro može uočiti na karti prognoze temperature na 850 hPa koju možete pogledati u galeriji.

Toplinski val mogao bi popustiti tek posljednjeg dana lipnja, kada je izgledna jaka fronta s Atlantika. Takav sukob svježeg oceanskog zraka i tople afričke zračne mase mogao bi uzrokovati iznimno snažne oluje u središnjoj Europi, o čemu će zasigurno biti riječi u idućem tjednu.

Naši krajevi prema svemu sudeći nalazit će se na rubu ovog izraženog i ekstremnog toplinskog vala. Bit će vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperature zraka do 35 °C, no apsolutni maksimalni rekordi za lipanj ne bi trebali biti ugroženi. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti