Snažan potres pogodio središnju BiH, osjetio se i u Hrvatskoj

Objavljeno: 02. studenoga 2019. u 19:54h

Snažan potres od 5.1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu popodne područje u središnjoj Bosni te se osjetio u najvećem dijelu zemlje. Potres se osjetio i u Hrvatskoj, izvijestio je HRT.


– Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio i u velikom dijelu Republike Hrvatske, od Slavonskog Broda, Vinkovaca, preko Karlovca i okolice, južnog primorja pa sve do Dubrovnika, izvijestili su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Dežurni seizmolog Krešimir Kuk dodao je i kako trenutno nemaju podataka o materijalnoj šteti koja je, s obzirom na jačinu potresa, moguća u epicentralnom području.

Najsnažniji potres zabilježen u posljednjih nekoliko godina u BiH

Kako je izvijestio Federalni hidrometeorološki zavod, seizmološki uređaji zabilježili su potres u 15:13 sati magnitude 5,1 stupnjeva 14 kilometara sjeverno od Turbeta u središnjoj Bosni. Potres se po istim podacima dogodio na dubini od pet kilometara.

Podrhtavanje tla osjetilo se u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Do sada nisu stigli podaci o materijalnoj šteti koja je, s obzirom na jačinu potresa, moguća u epicentralnom području.

Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra potres je bio jakosti 4,8 stupnjeva Richtera.

Isti izvor navodi da je ovaj potres 5. stupnja i prilično je jak po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici (MCS ljestvica). Ovaj potres zamijete mnogi i na otvorenome prostoru. (HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti