Smeđi rakovi postaju potpuno opčinjeni podvodnim energetskim kablovima za obnovljive izvore energije u Škotskoj

Objavljeno: 11. listopada 2021. u 13:06h

Obalne vjetroelektrane za koje je potrebno opsežno podvodno ožičenje instalirane su i planirane oko škotske obale, a istraživači su rekli da bi mogli destabilizirati nacionalnu populaciju smeđih rakova ako se ne poduzmu mjere opreza.


Smeđi rakovi opčinjeni su posebnim podvodnim energetskim kablovima za obnovljive izvore energije, otkrili su znanstvenici. Kablovi emitiraju elektromagnetsko polje zbog čega miruju, što dovodi do bioloških promjena koje bi mogle dovesti do većeg rizika od infekcije, prema studiji.

Istraživači su zabrinuti zbog pada razine aktivnosti jer to znači da rakovi troše manje vremena tražeći hranu ili tražeći partnera. Njihovo smanjeno kretanje također dovodi do promjena u metabolizmu šećera stvorenja, što znači da skladište više šećera i proizvode manje laktata, baš kao i ljudi.

Kevin Scott sa pomorske postaje St Abbs rekao je da je izloženost većim razinama jakosti elektromagnetskog polja promijenila broj krvnih stanica u tijelu rakova.

“To bi moglo imati niz posljedica, poput povećane osjetljivosti na bakterijske infekcije”, rekao je.

Promjene u ponašanju vrste mogle bi utjecati na ribarska tržišta, budući da ovi rakovi predstavljaju drugi najvrjedniji ulov rakova u Velikoj Britaniji i najvrjedniji priobalni ulov, kažu analitičari.

Alastair Lyndon sa sveučilišta Heriot-Watt rekao je da muški smeđi rakovi obično migriraju uz istočnu obalu u Škotsku.

“Ako se kilometrima podvodnih kabela pokaže da je previše teško odoljeti, oni će ostati na mjestu”, rekao je.

“To bi moglo značiti da imamo gomilu muških rakova na jugu Škotske, a njihov nedostatak na sjeveroistoku i otocima, gdje su nevjerojatno važni za život ribara i lokalno gospodarstvo.”

Predložio je ukopavanje kabela u morsko dno, ali je priznao da bi to moglo biti skupo i otežalo bi održavanje – ili čak onemogućilo u nekim situacijama.

“Moramo istražiti daljnja tehnička rješenja kako ne bismo stvorili negativne učinke na okoliš dok pokušavamo dekarbonizirati svoju opskrbu energijom”, dodao je.

Studija je obuhvatila 60 smeđih rakova na pomorskoj postaji St Abbs na škotskim granicama. Magnetsko polje privlači rakove kada ima snagu od 500 mikrotesla i više, što je oko 5% snage magneta za vrata hladnjaka. (News Sky, Alexa Phillips).

Photo credit: The Big Picture/Minden Pictures.

Povezane vijesti