Silovit neverin noćas iznenadio Istru, lokalno pala obilna kiša uz olujan vjetar!

Objavljeno: 27. srpnja 2019. u 01:55h

Silovit neverin kojeg glavnina prognostičkih modela nije predvidjela noćas je iznenadio cijelu Istru i Kvarner. Zabilježena je obilna kiša, olujan nalet vjetra, ali i više od 8000 munja u samo 2 sata.


Približavanje olujnih sustava iz Italije o kojima smo ranije izvještavali, potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno.

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak. Naše meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, postaja Veli Vrh izmjerila je 24 m/s ili 86 km/h.

Mjestimice je pala i obilna kiša. U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm.

Temperature zraka snizile su se za oko 5 °C, stoga je noć puno ugodnija u odnosu na protekle dane, iako je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje zbog vrlo tople noći.

No nepreciznije prognoze nas ne trebaju čuditi u ovakvim situacijama, jer je neverine vrlo teško prognozirati.

To je samo uvod u promjenu vremena koja stiže u subotu, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti. (P.R./IM).

Intenzivno sijevanje iz Sv. Ivana od Šterne, video: Petar Radovan

Povezane vijesti