Sezonska prognoza za prvu trećinu ljeta pada u vodu? Lipanj bi mogao biti temperaturno oko prosjeka uz obilje kiše

Objavljeno: 02. lipnja 2020. u 00:04h

S ponedjeljkom smo zakoračili u klimatološko ljeto, a ono će potrajati do 01.09. kada počinje jesen. Sve sezonske prognoze upućuju na veliku mogućnost ekstremne topline i suše tijekom sva 3 mjeseca, o čemu smo već pisali nekoliko puta.


No u lipanj nismo ušli s vrućim vremenom. Temperature zraka kreću se oko prosjeka ili su čak i malo niže, a jedino kiše još uvijek nema “ni za lijek”. Ekstremna suša vlada na cijelom istarskom poluotoka, a najteže je na krajnjem jugu.

Takvo bi se stanje prema srednjoročnim prognozama u nastavku lipnja trebalo promijeniti. Već nastavak ovog tjedna donosi nam promjenjivije vrijeme, a od četvrtka su mjestimična kiša i lokalni pljuskovi izgledni i uz obalu. Temperature zraka neće značajnije oscilirati, no vrućine će se zadržavati daleko od naših krajeva.

Tjedne prognoze ECMWF-a koje je objavio EFFIS tijekom ponedjeljka zaista ne idu u prilog ostvarenju sezonskih prognoza, barem što se tiču prve trećine klimatološkog ljeta. Prema njihovim predviđanjima do kraja mjeseca temperature zraka u svim tjednima kretat će se oko prosjeka ili će biti čak i niže!

Bit će prisutna i pozitivna oborinska anomalija, naročito u periodu od 15. do 21. lipnja kada je suficit oborina moguć diljem Europe, od Portugala do Ukrajine. Svakako je zanimljiva i “uporna” negativna temperaturna anomalija koja bi mogla obuhvatiti čak 3 tjedna.

Detaljan razvoj događaja idućih dana pratite u našim novim objavama na Facebook stranici, trodnevnoj prognozi, ali i na numeričkim modelima. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti