Sezona monsuna u New Delhiju najsnažnija u posljednjih 50 godina

Objavljeno: 16. rujna 2021. u 08:47h

Nastavljajući s obilnim nizom nad glavnim gradom Indije, megapolisom New Delhi, očekuje se da će jugo-zapadni monsun rezultirati još jednom obilatom kišom, prema najnovijem predviđanju Indijskog meteorološkog odjela. Odjel za vremensku prognozu izdao je narančasto upozorenje za glavni grad u svom posljednjem ažuriranju.


Glavni grad i područje u njegovoj blizini, uključujući i Nacionalnu prijestolničku regiju (NCR), dobili su rekordne količine oborina u jugozapadnom monsunu obarajući rekorde u posljednjih nekoliko godina. Prema podacima IMD -a, u Delhiju je već sada palo više od 1100 mm oborina ove sezone monsuna, što je najviše u posljednjih 46 godina. Značajno je napomenuti da je 1100 mm oborina zabilježenih u gradu neuobičajeno s obzirom na obrazac padalina glavnog grada. Delhi je naime tijekom monsunske sezone prošle godine dobio samo 50 posto količine padalina koje je dobio ove godine.

U svojoj ranijoj vremenskoj prognozi, IMD je predviđao da će uvjeti slični oborinama u gradu prevladavati još oko tjedan dana. Meteorološki odjel također je ustvrdio da se očekuje nastavak oborinskih padavina u gradu jer je prošla samo polovica rujna, a sezona monsuna još nije završila. Nadalje je rečeno da se u idućih dva tjedna očekuje više oborina te kako se monsun povlači iz regije glavnog grada. U drugoj ključnoj vremenskoj prognozi, IMD je nastavio kako se u sljedeća 72 sata očekuju jake do vrlo jake izolirane padaline u Gujaratu, zapadnom dijelu države, istočnom UP -u i istočnom Rajasthanu.

Monsun na jugozapadu koji je odgovoran za tuširanje većeg dijela zemlje bio je prilično nepravilan u različitim dijelovima zemlje s ponavljanim monsunskim prekidima i izrazito obilnim padalinama u odabranim regijama zemlje. Neredovite oborine također su dovele do zaostajanja u sjetvi harifskih usjeva (riža, kukurz, pamuk) u zemlji što bi moglo poremetiti opskrbu ove zime. (Financial express.com)

U Indiju su zabilježene i stradale osobe u drugim dijelovima države. Tako je pet osoba poginulo u utorak navečer u zapadnom Midnapuru usred jakih pljuskova izazvanih formacijom niskog tlaka nad Bengalskim zaljevom. Dok je mnoge dijelove Bengala zahvatila kiša, obalna područja okolnih okruga Midnapore podnijela su najveći teret, a uništeno je više od 20.000 domova. (Telegraph India.com)

Photo credit: Picture alliance /Nur photos

Povezane vijesti