SAD: Požari u Oregonu uništili pet malih gradova

Objavljeno: 10. rujna 2020. u 10:46h

Neviđeni požari u saveznoj državi Oregon uništili su pet malih gradova, a vlasti se pribojavaju rekordnog broja umrlih, kazala je guvernerka Oregona Kate Brown, prenosi HRT.


Oregon je požarima najjače pogođena država na zapadu SAD-a, a bilježi više od stotinu požara koji su se razbuktali potaknuti visokim temperaturama i jakim vjetrom.

U središnjem dijelu države spasilačke službe izvlačile su stanovnike iz rijeke Santiam nakon što su se u nju sklonili od plamena koji je uništio mnogo kuća na obali, kazali su dužnosnici.

Guvernerka Brown na konferenciji za novinare kazala je kako su požari uništili gradiće Santiam Valley u Detroitu, Blue River i Vida na obali okruga Lane te Phoenix i Talent u južnom Oregonu.

Ovo bi mogao biti najveći gubitak ljudskih života i imovine u požarima u povijesti naše države, poručila je.

Brown nije precizirala o kojem bi broju ljudskih žrtava mogla biti riječ, no jedan od najsmrtonosnijih požara u Oregonu bio je onaj 1936. godine, u kojemu je poginulo 13 osoba, a uništen je grad Brandon.

Vatrogasci u Oregonu, Kaliforniji i Washingtonu povukli su se od nekontrolirane vatrene stihije koja je natjerala desetke tisuća ljudi na evakuaciju, dok su tisuće ostale bez struje.

Brown je kazala da predah još nije na vidiku, da vjetar nastavlja “hraniti” vatru i nositi je u gradove, dodavši da će u idućih nekoliko sati još tisuće stanovnika Oregona morati biti evakuirane.

Klimatolozi su okrivili globalno zatopljenje zbog ekstremno vlažnih i suhih razdoblja na zapadu SAD-a koja su uzrokovala bujanje trave i raslinja, a potom njihovo isušivanje, što pogoduje širenju šumskih požara.

U Kaliforniji, svih 18 nacionalnih parkova zatvoreno je zbog neviđenih i povijesnih vatrenih okolnosti. Diljem SAD-a, šumski požari od početka godine zahvatili su površinu od gotovo dva milijuna hektara.

Većina požara buknula je na zapadu države, gdje je jučer zabilježeno 17 novih požara, pa je njihov broj porastao na ukupno 96, a zahvatili su područje od oko 1,5 milijuna hektara, što je približna veličina države Connecticut. (HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti