Razoran potres magnitude 7,9 po Richteru zatresao Aljasku, očekuje se tsunami

Objavljeno: 23. siječnja 2018. u 13:19h

Snažan potres magnitude 7,9 po Richteru pogodio je Aljasku.


Izdano je upozorenje za tsunami koje se odnosi na veliko područje od obale Aljaske i Britanske Kolumbije u Kanadi preko države Washington i sve do Kalifornije.

Potres je pogodio Aljasku u 09.31 po lokalnom vremenu. Imao je epicentar oko 300 kilometara jugoistočno od gradića Kodiak na istoimenom otoku, na dubini od 10 kilometara, javlja Američka geološka služba.

Ovaj veliki potres popratilo je i čak 10 manjih potresa na istom području, snage od 3,1 do 5,0 po Richteru. Posljednji se dogodio u 10.58 po lokalnom vremenu, sat i 27 minuta nakon prvog.

U glavnom gradu Aljaske, Anchorageu, izdano je ekstremno upozorenje zbog “izvanredne prijetnje za život i imovinu”.

“Ako ste locirani na obalnom području, premjestite se u unutrašnjost, na viši teren. Upozorenje od tsunamija znači da je tsunami sa značajnim oborinama moguć ili da se već događa. Tsunamiji su niz valova koji su opasni više sati nakon njihovog početnog dolaska. Prvi val ne mora biti i najveći”, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje izvanrednim situacijama u Anchorageu.

“Rašireni opasni valovi tsunamija su mogući”, priopćio je Centar za upozorenja nacionalne meteorološke službe za Pacifik. (index.hr).

Komentiraj

Povezane vijesti