Pustinjska klima na jugu Istre, već gotovo 2 mjeseca bez kapi kiše

Objavljeno: 03. svibnja 2020. u 16:00h

Iza nas je period promjenjivog vremena koji je gotovo cijeloj Istri donio ublažavanje suše, a ponegdje i konkretnije oborine koje su itekako dobrodošle vegetaciji.


U posljednjih 7 dana na Pazinštini je prosječno palo 40-50 mm kiše, Buzeštini 30-ak mm, Labinštini uglavnom oko 20 mm, dok je na zapadu Istre palo između 10 i 15 mm. Nažalost, najobilnije oborine jučer su bile praćene i tučom koja je pričinila štete.

Na jugu Istre istovremeno se nastavio sasvim drugi ekstrem. Na širem području grada Pule nisu zabilježene mjerljive količine kiše već gotovo 2 mjeseca!

Posvuda je pala kiša osim na jugu

U razdoblje promjenjivog vremena ušli smo prošle nedjelje, odnosno prije 7 dana. U tom su periodu svi krajevi Istre osim krajnjeg juga dobili barem 10-ak mm kiše. Prošle nedjelje na Stanciji Peličeti kod ZL Pula izmjereno je 3,6 mm i to je najjužniji dio područja dokle je stigla kiša.

U Medulinu je palo 0,5 mm, a Pomeru 0,6 mm u posljednjih 7 dana, što su zaista zanemarive količine koje vegetacija nije ni osjetila, no Pula se dodatno ističe po tome što uopće nisu zabilježene mjerljive oborine.

Posljednja mjerljiva kiša u Puli je pala 07.03. kada je zabilježeno tek 1,6 mm, a posljednja značajnija kiša 01.03. kada je naša postaja izmjerila 19,6 mm. Posljednji put s obilnom kišom (>30 mm/24 h) Puležani su se družili 03.12.2019.

Najgore od svega je to što prema dugoročnim prognozama konkretne kiše na jugu Istre nema na vidiku do daljnjega, stoga će se suša dodatno intenzivirati. (P.R/IM).

Komentiraj

Povezane vijesti