Prvi topliji dan i odmah siloviti grmljavinski pljuskovi, u Žminju palo čak 37 mm kiše

Objavljeno: 02. lipnja 2019. u 19:28h

Temperature zraka danas su na cijelom području bile osjetno više nego li prijašnjih dana, a vrijednosti su lokalno porasle do 30 °C. Temperaturno gledajući pravi ranoljetni dan, no poslijepodnevne nestabilnosti nisu izostale.


Visoke temperature zraka doprinijele su uvjetima za razvoj jačih grmljavinskih sustava, čini je nastanak potaknula i blizina visinske ciklone uz konstantno pritjecanje vlažnijeg zraka sa sjeveroistoka kontinenta.

Nakon stabilnog prijepodneva i sredine dana, poslijepodne je uslijedio nagli razvoj oblaka u dijelovima središnje Istre, ali pljuskova je bilo i na Kvarneru.

WRF je dobro predvidio poslijepodnevne nestabilnosti, naša jutrošnja objava:

Najjači grmljavinski sustav oko 17 sati pogodio je Žminjštinu uz intenzivnu grmljavinu i obilne oborine. 3 aktivne meteorološke postaje u Žminju zabilježile su od 20 do 37 mm kiše, što nam dovoljno govori o neravnomjernom rasporedu oborina. Temperature zraka u samo 20-ak minuta snizile su se za 10 i više stupnjeva Celzija.

Žminj-Vodnjan (UŽIVO), video: Monika Radovan

Dio grmljavinskih sustava pristigao je do obale, tako da su naše meteorološke postaje u Peroju zabilježile 12 mm kiše. U Betigi je palo 11 mm, dok je u Vodnjanu kojeg je grmljavinski sustav rubno zahvatio zabilježeno između 3 i 5 mm kiše. 7 mm kiše palo je i na Brijunima.

Na Kvarneru i sjeveru Istre pljuskovi su bili manjeg intenziteta, tako da je lokalno zabilježeno tek 2-6 mm kiše. Prema trenutnim informacijama s terena, tuče nije bilo.

A što nam donose idući dani, možete pročitati u nastavku večeri u novoj trodnevnoj prognozi. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti