Prve ljetne vrućine stižu na Balkan, no kratko će potrajati

Objavljeno: 27. travnja 2021. u 13:03h

Jesensko kišovito i promjenjivo vrijeme obilježava i utorak na području, a iako je na vidiku zatopljenje, zadržat će se promjenjivo.


Sudeći prema klimatološkim podacima, prosječne dnevne temperature ovih su dana u okviru prosječnih, ponajviše zahvaljujući višim jutarnjim vrijednostima. Pošto su do kraja mjeseca preostala još samo 3 dana, travanj će ove godine biti značajno hladniji od prosjeka.

Razmjerno svježe vrijeme očekuje nas i u srijedu, a zatim od petka slijedi osjetnije zatopljenje. Dnevne temperature zraka u Istri penjat će se iznad 20 °C, a naročito toplo bit će na istoku Hrvatske gdje bi temperature mogle dostići prave ljetne vrijednosti.

Sam Praznik rada prema današnjim modelima obilježit će razmjerno povoljno vrijeme, no uz veliku vjerojatnost pojave lokalnih pljuskova, naročito u unutrašnjosti Istre, a drugdje krajem dana. Puhat će većinom umjereno jugo.

Tijekom vikenda velik dio Balkanskog poluotoka zahvatit će prave ljetne vrućine uz temperature zraka i do 30 °C, no takvo stanje neće dugo potrajati. Zahvaljujući intenzivnim frontama sa sjeverozapada kontinenta, već tijekom nedjelje slijedi pad temperature zraka na istoku Hrvatske, a pljuskova će biti i u Istri.

Nakon koliko toplijih dana, prvu dekadu svibnja prema svemu sudeći ponovno će obilježiti promjenjivo vrijeme uz temperature zraka čak i malo ispod prosječnih za doba godine. Dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti