Prve fotografije Solar Orbitera na Suncu otkrile fenomen “logorskih vatri”

Objavljeno: 17. srpnja 2020. u 14:11h

Solar Orbiter koji je razvijen kao plod suradnje ESA-e i NASA-e poslao je prve fotografije Sunca te odmah na početku misije otkrio novi fenomen na našoj zvijezdi.


Primarna funkcija satelita je istraživanje unutarnje sunčeve heliosfere i sunčevog vjetra. Misija je pokrenuta 7. veljače ove godine, a trebala bi trajati 7 godina.

Već na prvim fotografijama Sunca koje su stigle na Zemlju uočljivi su novi fenomeni, izjavio je Daniel Müller, ESA-in znanstvenik za solarni orbiter.

Riječ je o tzv. logorskoj vatri koju inače ne možemo vidjeti sa Zemlje, a izboji se ponašaju kao mini sunčeve baklje koje su manje i nekoliko milijuna puta. Sunce na prvi pogled može izgledati mirno, ali kad detaljne pogledao vidimo brojne minijaturne baklje, kažu u ESA-i.

Znanstvenici još ne znaju da li je nastanak malenih baklji povezan s razvojem većih ili je riječ o sasvim drugom mehanizmu nastanka.

Fotografije su nastala na udaljenosti od 77 milijuna kilometara od Sunca, što je otprilike pola udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Na kraju misije Solar Orbiter približit će se Suncu na samo 42 milijuna kilometara, što je blizu četvrtine udaljenosti Zemlje i Sunca. Za usporedbu možemo spomenuti i to kako udaljenost Merkura od Sunca u perihelu kada je najbliže zvijezdi iznosi 46 milijuna kilometara. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti