Promjenjivo i idućih dana, krajem mjeseca moguće jače zahladnjenje

Objavljeno: 21. svibnja 2021. u 13:33h

Stabilizacije vremena nema na vidiku, kao ni izraženijeg te dugotrajnijeg zatopljenja. Iako početkom idućeg tjedna očekujemo prodor toplijeg zraka, ono će biti kratkotrajno te neće značajnije utjecati na vrijeme u našim krajevima.


Sudeći prema jutrošnjim izračunima modela, nakon kratkotrajnog povratka temperatura u prosjek, a idući tjedan i dan-dva iznad, krajem mjeseca sprema se novo neugodno meteorološko iznenađenje. Sinoptička situacija poprimit će zimske karakteristike.

Anticiklonalni blog iznad Velike Britanije, pad temperatura u Skandinaviji te prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta sve do Sredozemlja mogao bi obilježiti sam kraj mjeseca. Gledajući prikaz ECMWF-a za 30.05., ne možemo se ne zapitati zašto takvih situacija nemamo u zimskog periodu, kada na prodore hladnog zraka čekamo tjednima, a ponekad i mjesecima!

Prognoze oborina poprilično su nepouzdanije, pošto smo ipak ušli u topliji dio godine kada većina padne u obliku lokalnih nestabilnosti i grmljavinskih pljuskova. Ipak, dobar dio modela u lipnju predviđa deficit oborina, no to moramo uzeti s rezervom.

Temperaturna odstupanja u lipnju prema tjednim prognozama ECMWF-a ne bi trebala biti nešto naročito izražena, dakle mogli bi se zadržati oko prosjeka. S obzirom na to da smo u posljednjih 30-ak godina naviknuli na rane ljetne vrućine, mnogima ovo neće odgovarati.

Promjene trenda i ulazak u period toplog, ranoljetnog vremena zasad nema na vidiku. Modeli stalno odgađaju stabilizaciju vremena, stoga možemo reći kako postaju konkretne naznake kako bi sa sličnim vremenskim obrascem mogli ući i u lipanj, prvi mjesec klimatološkog ljeta. (P.R./IM).

 

Povezane vijesti