Preuranjeno proljeće uzima maha, temperature rastu iznad 20 °C uz prve morske magle

Objavljeno: 22. veljače 2021. u 20:54h

Koliko se medijske panike s raznim epitetima (“beast from the east”) podiglo oko 2-3 hladnija dana u veljači, što bi tek trebali napraviti oko netipičnog perioda u koji smo upravo ušli.


Temperature zraka idućih dana osjetno rastu iznad prosjeka za doba godine u gotovo cijeloj Europi, pa tako i u našem kraju. Dnevne vrijednosti od srijede u unutrašnjosti Istre porast će iznad 20 °C, što je vrlo nepovoljno u ovom dijelu godine.

Vegetacija će se ubrzano probuditi te će postati vrlo osjetljiva na kasnije, uobičajene prodore hladnog zraka, naročito sredinom klimatološkog proljeća. Snijeg je u ožujku normalna pojava, kao i duboki minusi, stoga bi bilo poželjne da visoke temperature potraju što kraće, no to se neće dogoditi.

Iznadprosječna toplina pratit će nas do kraja veljače, odnosno klimatološke zime.

Prema trenutnim modelima, početkom ožujka temperature zraka malo će se sniziti, što je svakako dobra vijest, no i dalje će ostati blago iznad prosječnih vrijednosti za doba godine. Konkretnijih oborina zasad nema na vidiku.

Moguća morska magla

Idući dani donose nam toplo proljetno vrijeme, ali prema dijelu modela na moru je moguć razvoj guste magle koja bi se uporno mogla zadržavati danima.

Ovakvu pojavu je uvijek teško predvidjeti, primjerice DHMZ-ov ALADIN ne predviđa maglu, dok na Istramet WRF-u možemo uočiti vrlo jak signal za pojavu magle koja bi mogla biti glavni čimbenik vremena uz obalu.

Riječ je u uobičajenoj pojavi u proljetnim mjesecima, naročito u travnju, a krajem veljače svakako je prerano za morske magle. U takvim situacijama unutrašnjost Istre nerijetko mjeri 20-ak stupnjeva Celzija, a obalno područje tek 6-7 °C. (P.R./IM).

 

 

Komentiraj

Povezane vijesti