Pred nama je nova obilna kiša, izdana oštra meteorološka upozorenja

Objavljeno: 14. listopada 2020. u 17:17h

Nakon kraće stabilizacije vremena, pred nama je novo žestoko pogoršanje uz obilne oborine.


Iduća dva dana očekuje nas vrlo promjenjivo vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao nekoliko upozorenja narančastog stupnja. Najoštrije upozorenje odnosi se na mogućnost vrlo obilne kiše (>60 mm), te na olujne udare juga koji na moru mogu dostizati 95 km/h.

Žuti stupanj upozorenja na snazi je zbog mogućnosti olujnog nevremena, a vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 60 %. Također, upozorenje je izdano i za jugo koje može imati udare do 55 km/h.

Brojna upozorenja narančastog stupnja izdana su za cijeli Jadran izuzev dubrovačkog područja, dok za zagrebačku i osječku regiju nisu izdana upozorenja.

Kao i kod prošle promjene vremena, oborine neće biti jednoliko raspoređene te će strogo ovisiti o lokalnom razvoju jačih grmljavinskih sustava. Napomenimo kako je prošla ciklona Rovinjštini donijela gotovo 140 mm kiše, dok je u Puli palo tek 20-ak.

Smirivanje u subotu

Vrijeme će se postupno smiriti u subotu, što je uvod u period stabilnijeg vremena u kojem ne očekujemo oborine. Temperature zraka bit će ispod prosječnih za doba godine, a u središnjoj Istri moguć je i slab prizemni mraz.

Nova višednevna kiša moguća je sredinom idućeg tjedna, stoga iskoristite povoljno razdoblje koje stiže nakon nove kišonosne epizode. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti