Požari u Sibiru prouzročili rekordne emisije CO2

Objavljeno: 04. rujna 2020. u 20:48h

Požari koji su ovog ljeta harali Sibirom i već oborili rekord iz 2019., po intenzitetu, prouzročili su rekordne emisije CO2, koji pridonosi globalnom zagrijavanju, objavila je u četvrtak europska služba za klimatske promjene Copernicus, prenosi HRT.


Znanstvenici Copernicusa su na osnovi satelitskih podataka procijenili da su požari u arktičkom krugu prouzročili emisije CO2 u iznosu od 244 megatona između 1. siječnja i 31. kolovoza, prema 181 megatona za cijelu 2019.

Kad se uzmu u obzir sibirska područja izvan arktičkog kruga, požari su također oborili rekorde kad su u pitanju emisije CO2, oslobodivši 540 megatona CO2 od lipnja do kolovoza.

Drugu godinu zaredom, Sibir su poharali golemi požari, kojima su pridonijele rekordne temperature koje su prelazile u prosjeku za više od pet stupnjeva Celzijevih uobičajene temperature za to godišnje doba. Zajedno s manje vlažnim tlom nego obično, čemu također pridonosi globalno zatopljenje, velike vrućine stvorile su idealne uvjete za širenje požara koji su opustošili goleme sibirske šume.

Takvih požara nije bilo u zadnjih 10.000 godina

Sve veći broj snažnih požara na Arktiku bez presedana je u zadnjih 10.000 godina, upozorio je u priopćenju Peter Winsor, direktor programa za Arktik međunarodne nevladine organizacije za zaštitu okoliša WWF.

Manuel Pulgar-Vidal, zadužen za klimu i energiju pri WWF-u, pozvao je na koherentan svjetski odgovor kako bi se ograničile najgore posljedice klimatskih promjena i ocijenio da su sadašnja obećanja dana u sklopu Pariškog sporazuma o klimi posve nedovoljna i da bi mogla dovesti do Arktika toplijeg za 10 stupnjeva nego sada.

Požari su ove godine poharali i zapad Sjedinjenih Država te golema prostranstva Amazonije. U Amazoniji su u kolovozu ipak bili manji nego u istom razdoblju 2019., kada su bili najsnažniji u devet godina.

Copernicus je ocijenio da je na svjetskoj razini godina 2019. bila prosječna kad je riječ o šumskim požarima, unatoč epizodama bez presedana u nekim dijelovima svijeta, kao što je Sibir.

Emisije prouzročene svim šumskim požarima u svijetu Copernicus je procijenio na 6735 megatona CO2, što je više od godišnjih emisija SAD-a koje iznose nešto više od 5100 megatona.

To je blagi porast u odnosu na 2018. (malo manje od 6000 megatona), ali potvrđuje globalnu tendenciju smanjenja ukupnih emisija povezanih s požarima od početka 2000-ih, kada su one premašile 8000 megatona, navodi Copernicus. (HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti