Povijesni uspjeh Kine, spustili letjelicu na “tamnu stranu” Mjeseca

Objavljeno: 03. siječnja 2019. u 13:15h

Kina je uspješno spustila robotsku letjelicu na “tamnu stranu” Mjeseca, prenosi BBC. Kineski državni mediji pišu da je u 10:26 sati po pekinškom vremenu bespilotna sonda Chang’e-4 dotaknula Južni pol-bazen Aitken (SPA).


Ovo je prvi put da se letjelica spustila na neistraženu stranu. Sve prijašnje misije odrađene su na strani Mjeseca koja je okrenuta prema Zemlji.

Kineska sonda uspjela je poslati i nekoliko prvih fotografija s površine Mjeseca – s obzirom na to da nema mogućnosti izravne komunikacijske veze, svi podaci najprije se šalju na odvojeni satelit, a zatim se prenose na Zemlju.

Sonda sadržava i pretinac kapaciteta tri kilograma sa sadnicama krumpira i uročnjaka te jajašca dudovog svilca. Biološke eksperimente dizajnirali su djelatnici 28 kineskih sveučilišta.

Uz geološka i biološka istraživanja, znanstvenici se nadaju da će se tijekom ove misije izvoditi i radijska astronomija. Naime, tamna je strana mjeseca zaštićena od radijskih signala sa Zemlje pa se ova misija nameće kao odlična prilika da se i to pokuša.

Znanost, međutim, nije jedini cilj ove misije. Kina će se njome pokušati nametnuti kao vodeća svjetska sila u istraživanju svemira. Voditelj NASA-e Jim Brindestine rekao je da je ovo “impresivan pothvat”. (Jutarnji list).

Komentiraj

Povezane vijesti