Potop na istoku Istre, u Labinu 174 mm kiše, u Dalmaciji pijavice

Objavljeno: 28. srpnja 2019. u 21:28h

Promjena vremena koja je kulminirala jutros bila je najintenzivnija na istoku Istre, Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji.


Na istoku Istre pala je ekstremna kiša. Naša meteorološka postaja u Labinu, Kazakape u posljednja 24 sata zabilježila je čak 174 mm kiše. Na Fortici je palo 153 mm, a u Ripendi Vicani 120 mm.

Obilna kiša pala je i u obližnjem Rapcu gdje su podzemni izvori podivljali, stoga je došlo do zamućenja mora. U kampu Oliva došlo je i do poplave, čemu svjedoče fotografije koje su nam poslali naši čitatelji.

Iznimno obilna kiša pala je i na padinama Učke. Gotovo nestvaran podatak zvuči o 238 mm koliko je zabilježila postaja Falalelići! Obilna kiša pala je i na Krku (105 mm), Matuljima (120 mm), Hreljinu (110 mm)…

Obilnije količine zaobišle su zapad Istre gdje je u posljednja 24 sata palo uglavnom 15-20 mm.

Pijavice i olujan vjetar u Dalmaciji

Jako pogoršanje vremena pogodilo je i Dalmaciju, naročito zadarsko i šibensko područje. Zabilježene su pijavice, a vrtlog koji je nastao u Dragama zaista je pokazatelj sve moći ove prirodne pojave. I u Murteru je došlo do naleta jakog vjetra, dok je na Hvaru zabilježena jaka plima.

Ciklona se trenutno nalazi jugozapadno od Istre, a u nastavku noći postupno će odmicati dalje na jug i popunjavati se. Na otvorenom moru i dalje može biti intenzivnih neverina, naročito u Dalmaciji. (P.R./IM).

Pijavica u Dragama:

Murter, video: Teo Francetić

Povezane vijesti