Poslijepodne Istru zahvatio novi kišni val i vjetar, konačno nastupa smirivanje vremena

Objavljeno: 22. prosinca 2019. u 18:37h

Nedjelju je obilježilo vrlo nepovoljno vrijeme uz kišu i povremeno jak vjetar, no vrijeme će se u ponedjeljak konačno smiriti što je uvod u sunčaniji tjedan bez kiše.


S premještanjem ciklone prema srednjoj Dalmaciji, jugo i jugozapadnjak poslijepodne su naglo okrenuli na sjeverozapadnjak i sjeverac, a na dijelu područja čak i zapadnjak.

Došlo je do naglog porasta valovitosti mora, a more je u Rovinju prelijevalo rivu. More se ipak razmjerno brzo smirilo, za razliku od Dalmacije gdje su problemi zbog plime i upornog zapadnog vjetra daleko veći te traju cijeli dan.

Od ponoći nova obilna kiša pala je u većem dijelu Istre. Oko Učke zabilježeno je dodatnih 65 mm kiše, na Umaštini je palo do 46 mm, Rovinj mjeri 44 mm, dok su na pulskom području naše postaje zabilježile od 17 do 28 mm.

Uslijed obilnih oborina naročito je porastao vodostaj Mirne koji prema podacima Hrvatskih voda u 18:10 h iznosi 447 cm. Poplavljenih njiva ima diljem Istre, a nabujali su i brojni potoci.

Stabilizacija vremena, no bez prave zime…

Vrijeme će se konačno smiriti u ponedjeljak, a poslijepodne posvuda donosi sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren, na moru povremeno jak sjeverozapadnjak. Iako će se temperature zraka malo sniziti, vrijednosti i dalje neće biti zimske.

U stabilnom tonu proći će cijeli idući tjedan. Danju očekujemo visoke temperature zraka za doba godine koje će se kretati između 11 i 15 °C, dok će jutarnji mraz biti rezerviran uglavnom samo za kotline unutrašnjosti Istre. Jačih zimskih promjena vremena nema na vidiku. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti