Pomicanje sjevernog magnetnog pola povećalo se na 55 km godišnje

Objavljeno: 06. veljače 2019. u 12:15h

Zemljin sjeverni magnetni pol se posljednjih desetljeća miče toliko brzo da znanstvenici kažu da dosadašnje procjene više nisu dovoljno točne za preciznu navigaciju, piše Guardian, a prenosi Jutarnji list.


U ponedjeljak su objavili gdje se sjeverni magnetni pol doista nalazi i to čak godinu dana prije nego se očekivalo da bude na toj poziciji.

Magnetni sjeverni pol se kreće brzinom od oko 55 kilometara godišnje. Međunarodnu datumsku granicu je prešao 2017. a sad od Kanade odmiče prema Sibiru.

Stalno mijenjanje pozicije sjevernog magnetnog pola veliki je problem za kompase, smartphone i neke elektroničke uređaje. Avioni i brodovi također ovise o magnetnom sjeveru, uglavnom kao pričuvnoj navigaciji, kazao je geofizičar Arnaud Chulliat sa Sveučilišta Colorado i glavni autor tek objavljenog Svjetskog magnetnog modela. GPS nije pogođen jer je povezan sa satelitima.

Američka vojska koristi magnetni sjever za navigaciju i desante padobranaca, a imena pista na aerodromima odabrana su s obzirom na njihov položaj u odnosu na magnetni sjever. Tako je, primjerice, zračna luka u Fairbanksu na Aljasci 2009. promijenila ime iz 1L-19R u 2L-20R.

Američki Nacionalni ured za oceane i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric Administration) i Velika Britanija nastoje osvježiti poziciju magnetnog sjevernog pola svakih pet godina, no ovo se osvježenje dogodilo nešto ranije zbog bržeg kretanja samog pola. Gibanje magnetnog sjevernog pola je ‘prilično brzo’, rekao je Chulliat.

Od 1831. godine kad je prvi put određen njegov položaj na kanadskom Arktiku, pol se pomaknuo oko 2.300 kilometara prema Sibiru. Nakon 2000. godine njegova je brzina narasla s 15 na 55 kilometara godišnje.

Razlog ovakvoj turbulenciji je Zemljina tekuća vanjska jezgra. U središtu planeta nalazi se tekući ocean željeza i nikla čije kretanje stvara električno polje, kaže geofizičar Daniel Lathrop sa Sveučilišta Maryland koji nije bio dio tima koji je motrio kretanje magnetnog sjevernog pola.

‘Njegovo je kretanje slično vremenu. To možemo naprosto nazvati magnetnim vremenom’, kaže Lathrop.

Magnetni južni pol kreće se mnogo sporije od sjevernog.

Općenito, Zemljino magnetno polje slabi zbog čega znanstvenici misle da će se u jednom trenutku preokrenuti pa će južni i sjeverni magnetni pol zamijeniti strane. To se u Zemljinoj povijesti dogodilo već nekoliko puta, ali ne u posljednjih 780.000 godina.

‘Nije pitanje hoće li se to dogoditi, nego kad će se polovi okrenuti’, kaže Lathrop.

No, samo okretanje neće biti brzo poput okretanja kovanice već će to biti proces od 1000 godina ili više. (Jutarnji list).

Komentiraj

Povezane vijesti