Polarna hladnoća prijeti Skandinaviji i zapadnoj Rusiji, Balkanu toplina na početku veljače

Objavljeno: 28. siječnja 2021. u 19:59h

Zima polako ulazi u svoju posljednju trećinu koja počinje u ponedjeljak. Mnogi snjegoljupci ne mogu biti zadovoljni dosadašnjem razvojem situacije, no zima je u gorju značajno bolja u odnosu na prošlu stoga se ne možemo pretjerano žaliti.


Jučer smo objavili tjednu prognozu ECMWF-a koja je uporna s prognozom relativno blage veljače u Europi, no tijekom prve polovice mjeseca možemo uočiti veliku vjerojatnost hladne anomalije na sjeveroistoku i sjeveru Europe.

Čini se kako je spomenuti scenarij sve bliži ostvarenju, pošto većina prognostičkih modela sredinom prve dekade veljače predviđa prodor polarne hladnoće prema Skandinaviji i zapadu Rusije.

Temperaturne anomalije mogle bi iznositi i do 12 °C ispod prosjeka za doba godine, dok će istovremeno na Balkanu temperaturna anomalija biti toliko u plusu.

Dok će hladnoća napredovati prema Skandinaviji, veći dio Europe uključujući naše krajeve imat će blago zimsko vrijeme, no to ne znači da u gorju neće biti snijega. Novi snijeg u gorju smiješi nam se već u nedjelju.

Hoće li hladan zrak i do naših krajeva?

Pitanje koje se nameće samo od sebe glasi; “hoće li hladan zrak i do naših krajeva?”. Zasad od toga nema bojazni, no pošto cijela situacija tek uzlazi u domet ozbiljnijih modela u idućim danima intenzivno ćemo pratiti razvoj situacije.

Uzimajući u obzir trendove ove zime, najizglednija je varijanta prodora hladnoće zapadnije i dalje na Atlantik, a možda zimske ciklone ponovno zahvate Veliki Britaniju i Pirenejski poluotok. Tome bi svakako mogao doprinijeti i razvoj anticiklonalnog bloka zapadnije, čak i oko Grenlanda.

U slučaju prodora hladnog zraka na Atlantik, ECMWF prognoze bile bi u pravu po pitanju prognoze za veljaču, jer bi to vjerojatno značilo ulazak u dugotrajniji vremenski obrazac te novu seriju dubokih atlantskih ciklona, a prva dekada veljače već će biti iza nas… (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti