Počinje COP26 summit koji će nam (vjerojatno) zauvijek promijeniti živote

Objavljeno: 20. listopada 2021. u 19:58h

Oko 20.000 svjetskih moćnika sprema se prisustvovati pregovorima o klimi čiji su domaćini Ujedinjeni narodi počevši od kraja mjeseca. Evo nekoliko ključnih činjenica koje morate znati prije nego što ovaj veliki summit započne.


Konferencija Ujedinjenih naroda o globalnom zagrijavanju koja počinje ovog mjeseca u Glasgowu smatra se ključnim trenutkom u naporima za rješavanje prijetnje klimatskih promjena.

Očekuje se kako će se oko 20 000 šefova država, diplomata i aktivista osobno sastati od 31. listopada kako bi postavili nove ciljeve za smanjenje emisija iz izgaranja ugljena, nafte i plina koji zagrijavaju planet. Konferencija se održava svake godine, ali ova je godina kritična jer znanstvenici kažu da se nacije moraju odmah, oštro okrenuti od fosilnih goriva ako se nadaju izbjeći najkatastrofalnije posljedice klimatskih promjena.

Cilj je spriječiti da se prosječna globalna temperatura poveća za više od 1,5 stupnja Celzijusa u usporedbi s razinama prije industrijske revolucije. To je prag preko kojeg znanstvenici kažu da opasnosti globalnog zatopljenja – poput smrtonosnih toplinskih valova, nestašice vode, neuspjeha usjeva i kolaps ekosustava – neizmjerno rastu.

No, Kina, Australija, Rusija i Indija tek su se obavezale da će smanjiti zagađenje, pa nije jasno hoće li to učiniti prije sastanka na vrhu. U međuvremenu je samo nekoliko bogatih zemalja dodijelilo novac kako bi pomoglo siromašnim i ranjivim nacijama da se nose s posljedicama klimatskih katastrofa koje nisu učinile mnogo.

Što je COP26?
COP znači “Konferencija stranaka”. U diplomatskom govoru, strane se pozivaju na 197 država koje su na sastanku 1992. pristale na Okvirnu konvenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama. Te godine Sjedinjene Države i neke druge zemlje ratificirale su sporazum za borbu protiv “opasnog uplitanja ljudi u klimatski sustav” te stabilizirati razinu emisije stakleničkih plinova u atmosferu.
Ovo je 26. put da su se zemlje okupile pod konvencijom – dakle, COP26.

Što se dogodilo u prethodnih 25 godina?
Prva COP održana je u Berlinu 1995. godine, nakon što je kritična masa nacija ratificirala klimatsku konvenciju. Bio je to prekretnica i postavio je pozornicu za Protokol iz Kyota dvije godine kasnije, koji je zahtijevao od bogatih, industrijski razvijenih zemalja da obuzdaju emisije.

Taj sporazum je imao svojih problema. Među njima, Sjedinjene Države pod bivšim predsjednikom Georgeom W. Bushom to su odbacile, navodeći činjenicu da ne zahtijevaju od Kine, Indije i drugih velikih ekonomija u razvoju da smanje svoje stakleničke plinove.

Nakon više od dva desetljeća sporova oko toga koje nacije snose najveću odgovornost za borbu protiv klimatskih promjena, čelnici gotovo 200 zemalja potpisali su Pariški sporazum . Taj se posao smatrao revolucionarnim. Prvi put su se bogate i siromašne zemlje složile djelovati, iako različitim tempom, u borbi protiv klimatskih promjena.

Photo credit: The Herald.

Što je glavno pitanje na COP26?
Za svaki djelić stupnja zagrijavanja , kažu znanstvenici, svijet će vidjeti intenzivnije toplinske valove i sušu te sve više smrtonosnih poplava i požara. Ljudska aktivnost već je zagrijala planet za otprilike 1,1 stupanj Celzijusa, odnosno 2 stupnja Fahrenheita, od 19. stoljeća.

Sve države svijeta imaju manje od 10 godina da smanje emisije koje su dovoljne za održavanje planete ispod 1,5 stupnjeva zagrijavanja. Dakle, ako se čelnici sada ne obvežu na hrabre korake, kada je tolika svjetska pozornost usmjerena na Glasgow, mnogi se boje da će se svijet okrenuti prema opasnim razinama zagrijavanja.
Do sada je 17 zemalja i Europska unija dalo nova obećanja, uključujući Sjedinjene Države. Predsjednik Biden rekao je da će Amerika u sljedećem desetljeću smanjiti emisije za 50 do 52 posto ispod razine iz 2005. godine. Do sada je, međutim, uspostavljeno nekoliko politika kako bi se to dogodilo.

Hoće li se druge zemlje pridružiti i mogu li SAD zaista ispuniti svoje obećanje, odredit će putanju našeg planeta.

Koje se mjere zaštite od Covida poduzimaju na COP26?
Godišnji samit odgođen je prošle godine zbog pandemije. Unatoč pozivima organizacija za zaštitu okoliša da ponovno odgode, organizatori su bili odlučni u namjeri da se ovogodišnji događaj održi osobno. Britanski domaćini ponudili su pomoć svim delegatima kojima je potrebno cijepljenje protiv Covid-19 , ali ne nalažu cijepljenje posjetitelja. Umjesto toga, oni će zahtijevati da delegati svaki dan pokažu negativan test na koronavirus kako bi bili primljeni u konferencijski centar. Polaznici iz zemalja koje je Britanija stavila na svoj “crveni popis” zbog visoke stope zaraze moraju po dolasku u karantenu. (NY Times)

Photo credit: Nadia Hafid / NY Times.

Povezane vijesti