PILOT PROJEKT: Instalirali smo novu naprednu verziju Istramet AGMP

Objavljeno: 11. siječnja 2020. u 11:42h

U drugom dijelu 2019. godine zajedno sa suradnicima radili smo na izradi pilot projekta nove verzije Istramet agrometeorološke postaje, a slične projekte nastavljamo provoditi i u 2020. godini.


Pošto smatramo da su budućnost kvalitetnih meteoroloških mjerenja postaje neovisne o urbanoj infrastrukturi, razvili smo postaju koja je energetski neovisna, troši malo energije, a podatke na server šalje uz pomoć GSM modula svakih 5 minuta uz minimalnu potrošnju internet prometa.

Postaja je opremljena s osnovnim senzorima koji bilježe temperaturu i vlažnost zraka, smjer i brzinu vjetra te oborine, ali i senzorima za mjerenje temperature tla od kojih je jedan na čak 1 m dubine.

Postaja je instalirana na području Općine Tinjan (Žužići), a podaci su dostupni ovdje. Cijeli set podataka bit će dostupan kada se stabiliziraju temperature tla na svim dubinama, čime će početi i njihov upis u bazu i trajno arhiviranje.

Svi podaci bit će javno dostupni, te dostupni obrazovnim organizacijama primjerice za proučavanje toplinskih kapaciteta tla. Projekt je sufinancirala Istarska županija, upravi odjel za obrazovanje sport i tehničku kulturu s 5.700,00 kn, dok je ostatak sredstava osigurao Istramet. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti