Pahulje ponovno zaobišle središnju Istru, zabijelili se viši dijelovi Cresa

Objavljeno: 25. siječnja 2021. u 17:30h

Danas na vrijeme utječe posljednja u nizu “zimskih” ciklona koja je prema vodećim prognostičkim modelima pahulje trebala donijeti i središnjoj Istri, no to se nije ostvarilo.


Značajnija kiša pala je na jugu Istre, spomenimo Medulin s čak 22 mm. Na pulskom području gdje je bilo i tuče zabilježeno je 10-ak mm, slično kao i na Labinštini.

Nešto više oborina bilo je i na Kvarneru, naročito na Cresu (Loznati 15 mm) i na Krku (Baška 24 mm). Pritom je u višim dijelovima nakratko padao snijeg, a Lubenice na Cresu čak su se i zabijelile.

No središnju Istru pahulje su zaobišle, a čak je i kiša danas bila rijetkost. Modeli visoke rezolucije ipak su “potukli” globalne modele kao što ECMWF i GFS koju su predviđali konkretnije oborine na cijelom području.

Snijeg je zaobišao i Sloveniju, kao i zapad Hrvatske, a što su predviđali modeli možete pogledati u našoj sinoćnjoj objavi. Istramet WRF dobro je jučer predvidio izostanak oborina, no u posljednji čas se “priklonio” globalnim modelima (ECMWF, GFS) te tako pokvario dojam.

Ipak, pahulje su nekoga i iznenadile. Dobar dio unutrašnjosti Dalmacije čak i ispod 200 m.n.v. uživao je u snijegu, ponegdje i uz stvaranje tanjeg pokrivača!

Naravno, snijega je bilo i na Učki gdje vlada prava snježna idila te gdje je snježna sezona za razliku od prošlih godina dobra. No snijega na Ćićariji ima jako malo, u Černehima podno Žbevnice tek centimetar-dva. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti