OZBILJAN NEVERIN kasno večeras iznenadio Istru, zabilježeno 4000 munja

Objavljeno: 07. srpnja 2019. u 00:25h

Grmljavinski sustavi iz sjeverne Italije kasno navečer premještali su se prema istoku te pritom slabili, no dio je preživio i uspio “aktivirati” atmosferu  u Tršćanskom zaljevu.


Snažni grmljavinski sustavi dodano su ojačali kako je večer odmicala, a razvilo se i nekoliko novih ćelija uz obilje grmljavinske aktivnosti. Sustav se sasvim neočekivano premještao prema jugoistoku te je svom silinom zahvatio sjeverozapad Istre. Prognostički modeli nisu predviđali ovakav snažan razvoj oblaka.

Na području Umaga i Novigrada bilo je ozbiljnog naleta olujnog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka, ponegdje s udarima iznad 20 m/s (70 km/h), a vidljivost je smanjivala jaka kiša. Tuča na svu sreću prema informacijama s kojima trenutno raspolažemo nije zabilježena.

Prema našem senzoru munja, u samo 2 sata ukupno je zabilježeno gotovo 4000 munja, dakle bila je riječ o vrlo ozbiljnom neverinu! Sustav je svu svoju snagu zadržao gotovo do Poreča, a onda je ispred Rovinja u samo 15-ak minuta naglo oslabio.

Kiše je lokalno palo u značajnijim količinama. Naša postaja u Černehima na Ćićariji zabilježila je čak 27 mm kiše. Na Umaštini je najviše palo u Rožcu, 25 mm. U Dajli je palo 15 mm, Žužićima kraj Tinjana 14 mm, Novigradu 11 mm, a u Poreču od 3 do 9 mm.

Ovo je samo uvod u žestoku frontu koja stiže u drugom dijelu nedjelje! (P.R./IM).

Uživo iz Sv. Ivana kod Baderne:

Komentiraj

Povezane vijesti