“Ove godine nema lošeg ulja”

Objavljeno: 28. listopada 2017. u 11:24h

– Ove godine nema lošeg ulja jer su plodovi zdravi. Ipak nam je velika toplina ljeti išla u korist, svrdlaša i muhe bilo je, ali su bili sterilni, nije se razvio crv.


I ploda smo mislili da će biti puno manje nego lani, ali moram reći da smo u uljari preradili 50-ak tona više ulika nego lani na isti dan. Možda će kraće trajati berba, ali ploda ima dosta, rekao nam je Davor Zanini, vlasnik uljare Nonno Bruno iz Banjola uoči udarnog maslinarskog vikenda.

U njegovoj se uljari randmani kreću od 10 do čak 18 posto. Pogon radi punom parom, stiže se preraditi sve unutar 24 sata, a s pravom će se gužvom tek susresti.

Ljetna žega i suša omogućila je zdrav razvoj ploda bez štetnika, a kiše pred berbu priuštile su ulikama razvoj ulja i okusa. Tako je bilo i na Vodnjanštini.

– Mislim da će kod ovogodišnjih ulja biti umjerena pikantnost i gorčina, karakteristična za Istru. Jer, za razliku od lani kiša je u rujnu omogućila razvoj aroma, tako da su po okusu i bolja nego lanjska. Plodovi su zdravi, ulje je izvrsne kvalitete, rekao nam je višestruko nagrađivani vodnjanski proizvođač Sandi Chiavalon. (Zvjezdan STRAHINJA i Luka JELAVIĆ/Glas Istre)

Komentiraj

Povezane vijesti