Ova godina nije bila naklonjena ni maslinarima

Objavljeno: 30. rujna 2017. u 12:00h

Ova godina nije bila naklonjena ni maslinarima, kao niti većini poljoprivrednika. Približava se berba maslina, plodovi dozrijevaju, a kakvo je stanje u maslinicima pitali smo nekoliko poznatih istarskih maslinara i proizvođača maslinovog ulja.


Zajedničko je svima da će berba maslina početi sedam do deset dana kasnije nego prošle godine. Mnogi će pričekati da plodovi dozriju, a naročito što su masline natopljene kišom i treba više sunca da bi se stvorilo više ulja. Drugi zajednički problem su radnici kojih nema. Takve su probleme imali i vinogradari, jer radnike za takve poslove teško je naći. Više će se koristiti strojevi, razne vrste „češljeva“, tresača i drugih pomagala za bržu berbu.

Jedan od većih proizvođača na području Buja je Franco Basiaco koji raspolaže sa oko 1800 stabala. On će, kaže berbu početi između 5. i 15. listopada ove godine.

– Neke sorte su podbacile s obzirom na veliku hladnoću i napad paunovog oka prošle godine, pa su ostale posljedice. Neke sorte su u razini prošle godine. Pozitivna je stvar što ove godine nismo imali napade maslinove muhe, pa nije bilo tretiranja. Očekujem vrhunsku kvalitetu ulja sa na takvim maslinama. Doduše, bilo je šteta kao posljedica ovogodišnje suše, što se posljednjim kišama kompenziralo. Masline su se napunile vodom, jedre su i baš bi sada dobro došlo niz sunčanih dana da maslina može prikupiti još određenu količinu ulja. Sve u svemu može se reći da će biti jedna po kvaliteti relativno vrhunska godina, ali što se tiče količina falit će 30 – 40 posto plodova. Kako su posljednje dvije godine bile izdašnije, u cjelini bit će manje i ulja, kaže Baisaco. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ/Glas Istre)

Komentiraj

Povezane vijesti