Otkrivena Zemlji najbliža crna rupa: Ima masu 4 puta veću od Sunca

Objavljeno: 07. svibnja 2020. u 15:54h

Skupina znanstvenika Europskog južnog opservatorija i drugih institucija otkrila je crnu rupu udaljenu samo tisuću svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi Večernji list.


Ta crna rupa dio je trostrukog sustava koji je, također iznimno zanimljivo, vidljiv golim okom. Odnosno, astronomi su uočili da dvije zvijezde kruže oko nekog objekta koristeći teleskop MPG/ESO promjera leće 2.2 metra koji je dio opservatorija La Silla u Čileu koji je dio Europskog južno opservatorija, ESO-a.

Znanstvenici se nadaju kako je otkriće ovakvog sustava tek vrh ledene sante, odnosno da će u budućnosti pronaći još sličnih sustava. Rad u kojem je opisano ovo otkriće objavljen je danas u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Skupina je znanstvenika promatrala sustav označen kao HR 6819 u širem istraživanju koje je obuhvaćalo više dvozvjezdanih sustava. No, nakon dublje analize shvatili su da u ovom sustavu postoji i treće tijelo koje do tada nisu primijetili, crnu rupu.

No, iako se sustav može vidjeti okom kroz teleskop, da bi se u cijelosti shvatilo o čemu se radi korišten je visokorezolucijski spektrograf FEROS pričvršćen na teleskop kojim je uočeno da jedna od dvije vidljive zvijezde svakih 40 dana orbitira objekt koji nije vidljiv.

Zaključak je bio jasan. – Nevidljivi objekt mase najmanje četiri puta veće od Sunca može biti jedino crna rupa, kaže Thomas Rivinius, vodeći znanstvenik na studiji. (Večernji list).

Komentiraj

Povezane vijesti