Oslabljena fronta gorju donosi nove nestabilnosti, Istra pošteđena, no…

Objavljeno: 02. srpnja 2019. u 01:22h

U utorak poslijepodne i navečer preko Slovenije i Gorskog kotara premjestit će se oslabljena fronta uz veliku vjerojatnost pojave izraženijih grmljavinskih pljuskova. Pritom je lokalno moguće i jače nevrijeme.


Glavnina nestabilnosti prema predviđanjima modela zadržavat će se u središnjem dijelu Slovenije, a kasno navečer i u noći na srijedu zahvatit će dijelove središnje Hrvatske i Gorski kotar. Prema jugu nestabilnosti će biti rjeđe, a uglavnom i u potpunosti izostati.

Povodom prolaska oslabljenje fronte, DHMZ je putem sustava Meteoalarma izdao žuto upozorenje za gorsku i središnju Hrvatsku. Upozorenje se odnosi na povećanu mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova, naročito navečer. Vjerojatnost pojave grmljavine na tom području iznosi od 50 do 70 %, dok za Istru i Kvarner nije izdano upozorenje.

Istru fronta neće zahvatiti, što je i uobičajena situacija za najtopliji dio godine, no prema dijelu modela u srijedu može “procuriti” malo vlažnijeg zraka i do našeg područja. Samim time postojat će mala mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Danju u unutrašnjosti Istre, a navečer će postojati mogućnost razvoja izoliranih neverina na moru sjeverne Istre, o čemu će zasigurno biti riječi u našoj prognozi u nastavku dana. Već u utorak navečer zapuhat će slaba do umjerena, a lokalno prolazno jaka bura.

Temperature zraka bit će prave ljetne uz dnevnu vrućinu i vrijednosti iznad 30 °C, no ekstreme ne očekujemo. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti