Od 1996. samo su 2 lipnja bila hladnija od ovogodišnjeg!

Objavljeno: 14. srpnja 2020. u 12:41h

Ovogodišnji lipanj prekinuo je dugi niz godina koje je obilježio topao ili ekstremno topao prvi mjesec klimatološkog ljeta u odnosu na višegodišnji prosjek. Temperature zraka prošlog mjeseca konačno su bile u prosjeku.


U upravo objavljenoj klimatološkoj analizi DHMZ-a, možemo vidjeti kako je ovogodišnji lipanj bio temperaturno normalan što nije zabilježeno u posljednjih 10, a možda i više godina.

Naime, na stranicama DHMZ-a nisu dostupne analize starije od 10 godina, stoga ne možemo sa sigurnošću reći kako je bilo ranijih godina, no dugo nismo imali temperaturno “normalan” ljetni mjesec.

Pritom treba napomenuti kako je DHMZ prošle godine mijenjao referentno razdoblje te se otada uzima noviji period 1981.-2010., stoga imamo manje “crvenila” na kartama.

Sličan zaključak donosi možemo donijeti i na temelju klimatološke analize Meteoadritica na kojoj se vidi kako su od 1996. godine samo su 2 lipnja bila hladnija od ovogodišnjeg, oni 2004. i 2013. godine.

Analiza DHMZ:

Odstupanje temperature

Odstupanja srednje temperature zraka u lipnju 2020. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -0,8 °C (Komiža) do 0,9 °C (Parg). Na postajama istočne, središnje i gorske Hrvatske, u Istri, na Kvarneru i dijelu postaja sjeverne Dalmacije temperatura zraka je bila prosječna ili neznatno viša od prosjeka normale 1981. – 2010.

Izuzetak je u ovim regijama postaja Rijeka na kojoj je temperatura bila neznatno niža od prosjeka. Na pojedinim postajama sjeverne Dalmacije, kao i na svim postajama srednje i južne Dalmacije temperatura zraka bila je neznatno niža od prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za lipanj 2020. godine opisane su kategorijom normalno.

Odstupanje oborina

Odstupanja količine oborine u lipnju 2020. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 45 % višegodišnjeg prosjeka na postaji Split – Marjan gdje je palo 21,7 mm oborine, do 212 % u Zadru gdje je palo 103,4 mm oborine.

Analiza odstupanja količina oborine za lipanj 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine bile iznad prosjeka na postajama Gradište, Varaždin, Puntijarka, Zagreb – Maksimir, Parg, Pazin, Rijeka, Senj, Rab, Zadar i Knin dok su na svim ostalima bile ispod višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u lipnju 2020. godine izražene percentilima bile su normalne na većem dijelu teritorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Slavonskog Broda, Bjelovar, okolica Siska, Karlovca i Zavižana), kišno (Gradište, sjeverozapad središnje Hrvatske, veći dio Istre, dijelovi Kvarnera i Gorskog Kotara, šire zadarsko područje), vrlo kišno (Varaždin, okolica Parga i Pazina, Zadar), ekstremno kišno (Pazin) i normalno (ostatak teritorija). (DHMZ).

Komentiraj

Povezane vijesti