Obilna kiša na sjeveru Istre uzrokovala odrone, nabujali potoci

Objavljeno: 15. svibnja 2018. u 10:39h

Na sjeveru Istre još je u nedjelju bilo obilnih pljuskova, a mjestimično je palo više od 50 mm kiše. Javna vatrogasna postrojba Buzet zabilježila je dvije tehničke intervencije ispumpavanja vode iz stambenih objekata, izvještava Glas Istre.


Oborinske vode slijevajući se s ceste poplavile su gostionu u mjestu Vrh, dok je u Malom Mlunu poplavio podrum obiteljske kuće. Vatrogasci su odradili i jednu tehničku intervenciju na cesti Buzet – Livade prije skretanja za Istarske Toplice gdje je nakon prevrtanja vozila došlo do istjecanja goriva.

U te tri intervencije, kaže zapovjednik JVP-a Damir Fabijančić, sudjelovalo je šest vatrogasaca JVP-a i tri DVD-a s četiri vatrogasna vozila.

Zbog velikih količina oborina na potezu od Buzeta do Istarskih toplica došlo je do naglog povećanja vodostaja rijeke Mirne koji se u nedjelju u nešto manje od tri sata na mjernoj stanici kod Istarskih toplica podignuo za 170 centimetara.

Bujice su izazvale odrone zemlje i kamenja na cesti Sovinjak – Sovinjska Brda. Zbog odrona, županijska cesta Minjera – Sovinjak bila je u nedjelju od 15.30 do 19 sati zatvorena za promet. Cestari Istarskih cesta su odmah sanirali odron, a tijekom ponedjeljka su popravljali bankine.

U predjelu Golače ispod Sovinjaka poplavio je bujični vodotok Mlaka, službenog naziva kanal Sirotići koji se kod Istarskih Toplica ulijeva u Mirnu. Procjenjuje se da je na tri lokacije ukupno stradalo oko hektar poljoprivrednih površina zasijanih povrćem i ječmom. Vodotok je djelom zarastao u vrbe i akaciju, pa je voda prelila iz korita, a bujica nosila sve pred sobom. (Glas Istre).

Komentiraj

Povezane vijesti