Obavijest maslinarima: Započeo let maslinine muhe!

Objavljeno: 22. srpnja 2017. u 16:05h

Upozoravamo maslinare s područja Istre da je započeo let maslinine muhe (Bactrocera oleae), nižeg intenziteta, te da se može započeti sa preventivnom mjerama zaštite.


U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. U tu se svrhu može koristiti gotovi pripravak pod nazivom SUCCESS BAIT. Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid + atraktant. Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata (ROGOR 40, CHROMOGOR, PERFEKTHION, CALINOGOR) te atraktant BUMINAL.

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 [2] dana i obavezno nakon kiše.

Također preporučujemo maslinarima da uz redovite preglede svojih maslinika i plodova, u svoje nasade postave žute ljepljive ploče te na taj način da prate populaciju maslinine muhe u nasadu. Kurativno tretiranje za sada nije potrebno provoditi. Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja. (SZB/TV Istra).

 

Komentiraj

Povezane vijesti