Novo nevrijeme na istoku Istre, zabilježen downburst i tuča

Objavljeno: 03. lipnja 2019. u 16:20h

Ni početak tjedna nije donio potpunu stabilizaciju vremena. Nakon jučerašnjeg jačeg razvoja oblaka uz obilnu kišu na Žminjštini, jak grmljavinski sustav danas se razvio istočnije.


Jutro je posvuda osvanulo sunčano i toplo, no već oko podneva došlo je do razvoja umjerene naoblake, najranije oko Učke. Oblačni sustav krećući se prema jugu dodatno je ojačao, a ubrzo se javila i velika grmljavinska aktivnost. Odraz na radarskoj snimci sugerirao nam je kako se radi o vrlo jakom sustavu.

Razvoj olujnih sustava na istoku Istre (ARSO):

Na pogođenom području bilo je silovitog naleta kiše, a zabilježen je i downburst, jak vjetar koji se širi iz središta grmljavinskog sustava u svim smjerovima. Iako je lokalno bilo tuče, ona je na svu sreću bila sitnija, uglavnom do veličine zrna graška.

Škopljak, downburst, video: Branka Belašić

Temperature zraka naglo su se snizile za gotovo 15 °C, najviše u Juranima kod Svete Katarine gdje je temperatura s 28 °C pala na samo 15 °C. Naša postaja u tom mjestu zabilježila je i najviše kiše od svih mjernih lokacija, 16 mm.

U Obližnjem Jarbulišću palo je 8 mm, a 6 mm zabilježila je i postaja Labin-Kazakape, isto koliko i ona u Jurazinima. Na području grada Pazina palo je do 2 mm kiše, a na Žminjštini do 4 mm.

Olujni sustav krećući se prema jugu poluotoka naglo je slabio i gubio energiju, a do Pule ostali su samo visoki oblaci i mammatusi koji su ipak znak da je olujni sustav na kraju životnog puta. (P.R./IM).

Jarbulišće (webcam):

Komentiraj

Povezane vijesti