Noćas počinje ljetno računanje vremena

Objavljeno: 30. ožujka 2019. u 19:50h

Noćas nemojte zaboraviti pomaknuti sat! Ljetno računanje vremena započinje pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, s 2 sata ujutro na 3 sata, piše Antena Zadar.


Prelazak na ljetno računanje vremena, kad se zbog pomicanja kazaljke naprijed gubi jedan sat, već je dulje vrijeme predmetom mnogih analiza jer znanstvenici smatraju da pomicanje sata može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Mnoge su analize pokazale da su promjene uzrokovanje pomicanjem sata radi prelaska na ljetno i zimsko računanje vremena povezane s brojnim tjelesnim i psihičkim tegobama.

Prelazak na ljetno računanje vremena kratkoročno znači sat vremena kraći san, no dugoročno donosi dulje trajanje dana tijekom šest mjeseci, od konca ožujka do konca listopada.

Istraživanja su pokazala i kako su srednjoškolci su posebno ranjiva skupina kada je u pitanju gubitak sna uslijed ljetnog računanja vremena s obzirom na to da im bioritam otežava prilagodbu i ustajanje sat vremena ranije. Studija iz 2015. pokazalo je kako ljetno računanje vremena kod tinejdžera dovodi do neispavanosti, odgođene reakcije i smanjenja koncentracije.

Zanimljivo je napomenuti da jesenska promjena vremena ipak nema takve drastične učinke na zdravlje, osim manjih problema sa snom i nesanice, jer dobivamo dodatni sat sna, prenosi T-portal.

Komentiraj

Povezane vijesti