Noć jakih grmljavinskih sustava, na Ćićariji i Učki snijeg, Gorski kotar zatrpan s 40 cm pokrivača

Objavljeno: 06. siječnja 2022. u 07:58h

Nakon žestokog nailaska fronte, protekla noć donijela je daljnji pad temperature zraka i spuštanje snijega sve do 300-350 metara nadmorske visine, ali značanija snježna iznenađenja su u Istri izostala.


Grmljavinske se pak aktivnosti ne bi posramilo ni srce ljeta. Najjači sustav oko ponoći zahvatio je Cres i Lošinj gdje je bilo obilne kiše i tuče uz pravo nevrijeme.

Povremene grmljavine bilo je i u Istri, a prema javljanju naših čitatelja ponegdje je uslijed udara munja došlo do nestanka električne energije. Pritom je u samo 20-ak minuta zabilježeno više od 900 udara munja.

Iznimna grmljavinska aktivnost za siječanj, izvor: Istramet
Iznimna grmljavinska aktivnost za siječanj, izvor: Istramet

Na Učki i Ćićariji pao je snijeg koji i dalje povremeno pada. Sudeći prema web kameri iz Ročnog Polja, snijeg se spustio gotovo do samog mjesta uz temperaturu zraka od 3 °C, a slične vrijednosti mjerili smo i drugdje u središnjoj Istri i u riječkom zaleđu gdje su noćas padali kiša i snijeg.

Gorski kotar zatrpao je obilan snijeg. Prema mjerenjima DHMZ-a, jutros u Pargu pokraj Čabra izmjeren je čak 41 centimetar debeo snježni pokrivač. U Crnom Lugu snijega ima 33 cm, Begovom Razdolju 27 cm, a Delnicama 24 cm. Od nizinskog područja tek Karlovac mjeri 2 cm, a Hrvatska Kostajnica 1 cm.

U nastavku dana očekuje nas postupno smanjenje naoblake, ali zadržat će se dojam pravog zimskog vremena, čemu će doprinositi bura! (P.R./IM).

Povezane vijesti