Nobelovci počeli kampanju za promociju GMO-a

Objavljeno: 30. lipnja 2016. u 12:01h

Više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade potpisalo je pismo u kojem od organizacije Greenpeace traže da zaustavi kampanju protiv genetski modificiranih usjeva.


Nobelovci smatraju kako GMO može biti izvor hrane koji će spasiti najsiromašnije dijelove svijeta.

“Pozivamo svjetske vlade da odbiju kampanju Greenpeacea protiv hrane poboljšane biotehnologijom. Učinite sve što možete kako bi farmeri što prije imali pristup svim sredstvima moderne biologije te na sjemenu koristili biotehnologiju”, navodi se u pismu.

Navode kako protivljenje GMO-u koje se temelji na dogmi i emocijama mora biti zaustavljeno.

“Koliko siromašnih mora umrijeti prije nego što to počnemo smatrati zločinom protiv čovječnosti”, navodi se u pismu.

Nobelovci osporavaju tvrdnje kako genetski modificirana “Zlatna riža” može dovesti do smanjenja razine vitamina A i time uzrokovati sljepoća pa čak i smrt kod male djece koja žive u siromašnim dijelovima svijeta.

“Greenpeace se žestoko protivi Zlatnoj riži koja bi mogla smanjiti ili čak eliminirati većinu bolesti koje uzrokuje nedostatak vitamina A”, poručuju nobelovci.

Među potpisnicima pisma su i Phillip Sharp, dobitnik nagrade za medicinu 1993. zbog otkrića introna, kao i ugledni stanični biolog Randy Schekman nagrađen 2013.

Kompletan popis nobelovac koji su potpisali pismo pogledajte ovdje.

Najnovija istraživanja pokazala su kako konzumiranje genetski modificirane hrane nije štetno po ljudsko zdravlje. (index.hr)

Povezane vijesti