Neobično hladan početak travnja, temperature jutros u Istri do -6 °C

Objavljeno: 02. travnja 2020. u 15:49h

U većem dijelu Europe travanj je započeo s hladnim vremenom i temperaturama značajno ispod prosjeka, a tako je i na našem području.


Jutros su diljem Europe zabilježeni debeli minusi, a na sjeveru Skandinavije vrijednosti su se ponegdje snizile ispod -20 °C. Hladno je bilo i na Balkanu te u središnjoj Europi gdje su ponegdje čak i nizinama vrijednosti pale ispod -8 °C.

Prema našim meteorološkim postajama, u središnjoj Istri također je bilo jakog mraza. Izdvojimo sljedeće lokacije: Buzet i Pazin (-5,9 °C), Tinjan (-5,7 °C), Flengi (-3,6 °C) i Umag (-1,5 °C). Mraza je ponegdje bilo i tik uz samu obalu, kao primjerice u Peroju (Portić) gdje je bilo -1,2 °C.

U Hrvatskoj je najniža temperature zraka prema podacima DHMZ-a zabilježena na Zavižanu, a iznosila je -10 °C. U Daruvaru je izmjereno -6,8 °C, Karlovcu -6,7 °C, Gospiću -6,5 °C, a spomenimo i Zagreb s -5,4 °C.

Niske temperature zraka vjerojatno su uzrokovale štete na poljoprivrednim kulturama diljem zemlje, o čemu će se zasigurno više govoriti idućih dana.

Kraj tjedna i vikend donosi nam nas toplije vrijeme, a mraz će biti sve rjeđa pojava i rezerviran uglavnom za kotline u gorskom području. Dnevne temperature zraka porast će iznad 20 °C, a kiše nema na vidiku do daljnjega. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti