Nastavak tjedna donosi nam hladno vrijeme, u Dalmaciji uz mogućnost pljuskova snijega i uz obalu

Objavljeno: 12. siječnja 2021. u 20:03h

Zima je već jutros pokazala zube kada se temperatura zraka u središnjoj Istri snizila do -9 °C, a u nastavku tjedna očekuje nas daljnje zahladnjenje.


Pritjecanje hladnog zraka polarnog porijekla naročito ćemo osjetiti u četvrtak kada će jačati bura i sjeverni vjetar uz daljnji pad temperature zraka. Vjetar će doprinositi dojmu hladnog zimskog vremena, kakvo i treba biti u siječnju.

Nestabilnosti u sklopu hladne fronte Istru će zaobići, a pljuskova snijega može biti uglavnom u Gorskom kotaru. U južnijim krajevima Hrvatske, a naročito u unutrašnjosti Dalmacije prema trenutnim prognostičkim modelima pljuskovi snijega bit će česta pojava. Pahulje pritom mogu zalepršati čak i uz obalu pojačavajući dojam prave zime.

Istru će pahulje zaobići, ali ne i vrlo niske temperature zraka. Naročito će hladno biti u petak i subotu ujutro kada bi se jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti Istre mogle sniziti ispod -11 °C, stoga zaštite toploljubive kulture. Vrijednosti do -7 °C moguće su lokalno i uz obalu, a hladno će biti i danju uz zubato sunce.

Popuštanje hladnoće izgledno od nedjelje

Postupno odmicanje hladnog zraka dalje na istok sve je izglednije od nedjelje. Temperature zraka postupno će porasti, a ubrzo stiže i naoblaka.

Pritom su moguće i slabe oborine, prema današnjim projekcijama u početku na većem dijelu područja u obliku snijega, no bez značajnijih količina i većih iznenađenja.

S promjenom sinoptičke situacije i urušavanjem dijela anticiklonalnog bloka na Atlantiku, idući tjedan mogao bi obilježiti sasvim drugi tip vremena uz južinu i povremenu kišu, no bez ekstremne topline. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti