NASA šalje letjelicu koja će prva dosegnuti Sunčevu atmosferu

Objavljeno: 09. kolovoza 2018. u 19:17h

Nakon što je spustila robota na Mars i poslala sonde u prelete pokraj drugih planeta, NASA je spremna lansirati svemirsku letjelicu do zvijezde s kojom svi živimo – Sunca, piše Večernji list.


Solarna sonda Parker bit će lansirana s Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu u subotu.

Bit će to početak misije s ciljem rješavanja zagonetki koje astrofizičare zbunjuju već 60 godina. Parker će biti prva letjelica koja će dosegnuti Sunčevu atmosferu, koronu.

Površini Sunca prići će na 6,1 milijun kilometara, sedam puta bliže nego što joj se približila bilo koja druga letjelica.

Parker će prvo krenuti prema Veneri, Suncu drugom najbližem planetu i iskoristiti njezinu gravitaciju kako bi se približila najsjajnijoj zvijezdi našeg sustava.

Kruženje oko Venere sondu će usmjeriti na put kojim će se Suncu početi približavati u studenome. U idućih sedam godina Parker bi trebao 24 puta okružiti planet i postupno stizati sve bliže Suncu.

NASA se nada da će joj Parker pomoći da stekne znanja o funkcioniranju zvijezda i prikupi podatke kojima će se unaprijediti vremenska prognoza na Zemlji. (Večernji list).

Komentiraj

Povezane vijesti