Nakon nekoliko lijepih dana u nedjelju stiže škura bura i snijeg u gorju

Objavljeno: 08. listopada 2020. u 10:45h

Vrijeme se nakratko stabiliziralo, a uključujući četvrtak očekuje nas kraći trodnevni period povoljnog jesenskog vremena. Jutra su razmjerno svježa, a dnevne temperature ugodne, uobičajeno za listopad!


No takvo vrijeme neće dulje potrajati. Primjerice, na današnji dan 2011. godine pisali smo o jakom zahladnjenju i snijegu u gorju, a sličan scenarij očekuje nas u nedjelju kada stiže škura bura, što je tip vremena koji nas u listopadu ne smije pretjerano iznenaditi.

U Istri i na Kvarneru bit će obilnije kiše, a mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. U drugom dijelu dana s oštrim padom temperature zraka u višem gorju kiša će okrenuti na snijeg, a izgledno je i stvaranje pokrivača.

Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima koja će doprinositi dojmu osjetno hladnijeg, kasnojesenskog vremena.

Temperature zraka bit će niže od prosjeka za doba godine, a hladno vrijeme za listopad zadržat će se barem 5 dana, što se dobro može vidjeti na priloženom GFS ensemblu. Sudeći po trenutnim modelima, snijega će u višem gorju povremeno biti i u prvom dijelu idućeg tjedna. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti