Nakon najtoplije zime u posljednjih 130 godina u Sibiru poplave i najezda prelaca

Objavljeno: 16. lipnja 2020. u 18:35h

Svima poznat kao golema, hladna tundra, Sibir zbog klimatskih promjena prolazi kroz preobrazbu koja mu donosi više temperature, šumske požare i navalu moljaca, prenosi Večernji list.


“Ovo je bila najtoplija zima u Sibiru otkako su prije 130 godina počela mjerenja”, kazala je šefica državnog meteorološkog zavoda Marina Makarova.

A onda je stiglo proljeće i još toplije vrijeme. Makarova je rekla da je u travnju u nekim dijelovima Sibira bilo dana i s više od 30 stupnjeva.

Na istoku Sibira bilo je za trećinu više padalina nego što je uobičajeno, a to je izazvalo razorne poplave, posebno oko grada Tuluna.

Prelci

Rojevi sibirskog prelca, štetne vrste leptira čije se ličinke hrane listovima četinjača, zbog rasta temperatura sve su veći. Oni su neaktivni tijekom zime i hrane se u proljeće, ljeto i jesen, godišnja doba koja su zbog globalnog zagrijavanja sve dulja.

“U cijeloj svojoj karijeri nisam vidio tako velike prelce”, rekao je stručnjak za te životinje Vladimir Soldatov, koji upozorava na “tragične posljedice” za šume. Ličinke ogoljuju stabla od njihovih iglica, što ih čini podložnijim požarima.

“Prelci su se zbog globalnog zagrijavanja pomaknuli 150 kilometara sjevernije u usporedbi s uobičajenim teritorijem”, kaže Soldatov.

Požari su od siječnja do svibnja uništili 4,8 milijuna hektara površine, uključujući 1,1 milijun hektara borealne šume. (Večernji list).

Komentiraj

Povezane vijesti