Nakon ljetnog prvog dijela rujna, stiže pogoršanje vremena i pad temperature

Objavljeno: 14. rujna 2021. u 19:55h

Jaka promjena vremena uz zahladnjenje koja nas je zahvatila krajem kolovoza obeshrabrila je mnoge ljubitelja ljetnog vremena, međutim u rujnu se sukladno najavama ljeto vratilo uz iznadprosječnu toplinu.


Klimatološki gledano prva polovica rujna bit će značajno toplija od prosjeka uz deficit oborina i suficit sunčanih sati. Sve jače promjene vremena naše su područje zaobišle, što je obradovalo vinogradare, pošto su uvjeti za dozrijevanje grožđa izvrsni. Ipak, suša i dalje vlada te se mnogi raduju nadolazećim kišama.

Stabilno vrijeme potrajat će do četvrtka, a zatim nas očekuje postupna destabilizacija atmosfere. Već sredinom dana prve oborine očekuju se na sjeveru Istre i u Gorskom kotaru, a u noći na petak posvuda stiže jače pogoršanje vremena uz pljuskove i grmljavinu.

Zapuhat će slab do umjeren, u gorju ponegdje jak jugozapadnjak.

Temperature zraka snizit će se 5-7 °C, ali i dalje će ostati u okvirima prosjeka za doba godine. Jače zahladnjenje moguće je idući tjedan, međutim prognostički modeli nisu u potpunosti usuglašeni oko razvoja vremena iza sedmog dana.

Nakon dvotjednog rujanskog ljeta, s petkom polako ulazimo u period vremena kakvo će obilježiti ranojesensko vrijeme, sukladno datumu. (P.R/IM).

 

Povezane vijesti