Najhladnija zima u povijesti mjerenja na Antarktici

Objavljeno: 05. listopada 2021. u 11:21h

Dok je Sjeverna hemisfera imala vruće ljeto, nerijetko uz obaranje temperaturnih rekorda, a neke zemlje suočile su se s velikim požarima, na Južnom polu zabilježena je najhladnija zima u povijesti meteoroloških mjerenja.


Hladnoća na Južnom polu tijekom sva 3 zimska mjeseca bila je izuzetna, čak i za to područje. O tome smo više puta pisali na Istrametu, naročito u lipnju kada je negativna temperaturna anomalija na Antarktici osjetno snižavala globalnu temperaturu zraka.

Prosječna temperatura zraka na meteorološkoj postaji Amundsen–Scott između travnja i rujna iznosila je -61 °C, što je najniže od 1957. i početka meteoroloških mjerenja. Odstupanje od 30-godišnjeg prosjeka iznosilo je čak -4,5 °C.

Meteorološki podaci za postaju Amundsen–Scott gdje je zabilježena najhladnija zima u povijesti mjerenja, izvor: Richard Cullather/British Antarctic Survey

Dugotrajna ekstremna hladnoća rezultirala je i velikim porastom morskog leda koji je u kolovozu bio 5. najviši od početka satelitskih mjerenja.

Znanstvenici intenzivno prate stanje na Antarktici putem svojih Twitter računa, a svakim danom dolazimo do zanimljivih podatka. Tako saznajemo kako je nedavno i postaja Vostok zabilježila  -79,4 °C, što je samo 0,6 °C iznad dosadašnjeg rekorda za listopad.

Uvjeti na Antarktici u nevjerojatnoj su suprotnosti s ostatkom planete, čemu odlično svjedoči i ova grafika. (P.R./IM).

Odstupanje temperature zraka na različitim geografskim širinama, izvor: Zack Labe/Twitter

Povezane vijesti