Na otoku Žirju sinoć palo nevjerojatnih 318 mm kiše, nevrijeme diljem sjeverne Dalmacije

Objavljeno: 14. studenoga 2021. u 12:22h

Područje sjeverne Dalmacije, dakle prostor na jugu od Punta Planke pa do Zadra i sjevernije do Paga, našlo se na udaru izraženog grmljavinskog nevremena koje se uglavnom držalo još relativno toplog mora nad kojim se neprestano obnavljalo uz neprekinutu salvu i tutnjavu više od 3000 munja koja je dopirala sve do obale, piše Info Vodice portal.


Sa sumrakom središte nevremena našlo se malo južnije od otoka Žirja koje će u nastavku večeri i u noći uz neprestanu grmljavinu dobiti ekstremnu količinu kiše koja se zaustavila na brojci od nevjerojatnih 318 litara kiše po metru četvornome!

Oborinska pruga sa šibenskog najudaljenijeg i pučinskog otoka preko Kaprija usmjerena je bila u pravcu otoka Prvića, odnosno Vodica i Tribunja. gdje je prema mjerenjima automatskih meteo postaja tijekom subote i u noći na nedjelju palo u prosjeku između 45 do 80 litara kiše po metru četvornome! U ostatku Šibensko-kninske županije oborine su bile simbolične i kretale su se u prosjeku od 5 do 20 litara kiše po metru četvornome.

Obilne kiše bilo je i na zadarskom području gdje je također došlo do iniciranja jačeg grmljavinskog nevremena pa je primjerice na otoku Pašmanu izmjereno preko 100, u Biogradu 80, a na širem području grada Zadra od 40 do 60 litara kiše. (Info Vodice).

Povezane vijesti