Na Islandu se ponovo nasukali kitovi piloti

Objavljeno: 04. kolovoza 2019. u 12:44h

Pedesetak kitova pilota nasukalo se, a dvadesetak od njih je uginulo na jugozapadnoj obali Islanda, doznaje se od hitnih službi, a te pojave su i dalje neobjašnjive dva tjedna nakon nasukavanja 52 kita na zapadnom dijelu otoka, izvijestio je HRT.


Kitovi piloti su otkriveni u području Gardura, 50-ak kilometara od Reykjavika. Prema lokalnim medijima, osobe koje su se tamo zatekle pomagale su ekipama za spašavanje koje su tijekom noći održavale na životu životinje kojih je u Atlantskom oceanu između 500.000 i 800.000.

Oko 90 dragovoljaca su cijele noći zalijevali kitove, rekao je glasnogovornik islandske Udruge za istraživanje i spašavanje David Mar Bjamason koji je objasnio da je trebalo čekati plimu kako bi se kitovi mogli vratiti u ocean. Sredinom srpnja 52 kita pilota nasukala su se na pješčanoj plaži na zapadnom dijelu otoka.

Za kitove je posebno opasno kada se u lovu na plijen previše približe obali. I dalje nije jasno zašto se kitovi nasukavaju u tako velikom broju.

Neke teorije navode djelovanje magnetskih polja, druge ističu ulogu dominantnih pojedinaca u skupini koja ga prati bez obzira na to što će se dogoditi, objasnio je u srpnju Gisli Vikingsson s Instituta za istraživanje mora u Reykjaviku. (HRT/HINA).

Komentiraj

Povezane vijesti