Na današnji dan 2009. u Puli palo 30 cm snijega

Objavljeno: 19. prosinca 2020. u 11:23h

Prošlo je već punih 11 godina od posljednjeg velikog snijega koji je zameo gotovo cijelu Istru (osim Buzeštine!) i Kvarner.


Zimska sinoptička situacija

Sinoptička situacija bila je prava zimska. Konstantan prodor hladnog kontinentalnog zraka u Sredozemlje uzrokovao je razvoj niza ciklona od kojih je jedna imala savršenu zimsku putanju. Genovska ciklona čiji je topli sektor zbog postojeće hladne mase koja se ustalila nad našim područjem bio dovoljno hladan za snijeg, u noći se premještala prema sjevernom Jadranu.

Oborina je bilo napretek, naročito na jugu Istre gdje je snježna situacija kulminirala. Obilne oborine i ne odveć niske temperature donijele su pravu snježnu bajku. U isto vrijeme prema sjeveru bilo je značajno manje oborina, a na Buzeštini je snijeg izostao! Tek nekoliko centimetara snijega palo je i na Pazinštini, a uzrok takve situacije bila je bura.

Pritom treba napomenuti kako je obilniji snijeg zameo gotovo cijelo obalno područje od Istre do Kvarnera, dok je prema unutrašnjosti Istre snijega bilo u manjim količinama. Svjedočili smo netipičnoj situaciji u kojoj se količina oborina nije jednoliko smanjivala prema sjeveru, tako da je primjerice više snijega palo u Poreču nego li u Balama.

Najobilniji snijeg u Puli, zatim minusi

Sasvim neočekivano, najobilniji snijeg zameo je pulsko područje. U dijelovima grada izmjereno je 30 centimetara pokrivača, a u nanosima ga je bilo još i više. Snijeg je zabijelio čak i najistureniji Rt Kamenjak gdje je u noći osim bure bilo i juga koje je donosilo topliji zrak, no granica snijega nalazila se nekoliko kilometara južnije na otvorenom moru.

Nakon snijega uslijedilo je brzo razvedravanje i smirivanje vjetra, što je uzrokovalo nagli pad temperature zraka. Vrijednosti temperature pri tlu čak su se i ponegdje uz obalu snizile na -16°C što je uzrokovalo smrzavanje maslina na određenim lokacijama, čak i u područjima neposredno uz more.

Jaka južina iza snijega

Već smo pomalo i zaboravili na iznimno jaku južinu koja je uslijedila nakon snijega. Naime, zbog hladne jezgre sibirskog zraka koja je naglo prodrla na Atlantik, naši su se krajevi našli u toplom sektoru ciklona. U takvoj situaciji snježnu bajku naglo je zamijenila jedna od najjačih južina u posljednjih nekoliko desetljeća u 3. dekadi prosinca. Iz jednog ekstrema uskočili smo u novi, još izraženiji.

Vjerojatno se mnogi pitaju koliko ćemo još godina morati čekati na sličnu situaciji. S obzirom na trend sve toplijeg vremena to je teško predvidjeti, no realno je očekivati sličan scenarij jednom u 10-15 godina. (P.R./IM).

 

Komentiraj

Povezane vijesti